BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
Contents

Home
Index
Sclavul fidel şi prevăzător
Respectarea autorităţii acordate de Dumnezeu
Lucrează Dumnezeu printr-o organizaţie?
Sclavul fidel - un puzzle teologic?
Trei Disertaţii asupra învăţăturilor Martorilor lui Iehova
“Interviu” exclusiv despre organizaţie
Biserici abuzive
Sectele – trăsături caracteristice
Idei întemniţate
Unde altundeva?
Riscul idolatriei faţă de organizaţie
Religia organizată şi maturitatea
Legalismul I
Manualul bătrânilor (KS)
Unitate şi conformitate
Sânge si viaţă, lege şi iubire
Dacă majoritatea greşeşte
Numele divin în Noul Testament
Numărul 144.000 - literal sau simbolic?
Paradoxul numelui anonim
Diverse
Oameni care gândesc? Nu, mulţumesc!
Reforme neaşteptate în organizaţie?
Alt trosc-pleosc?
Numiri fără ierarhie?
Întrebări care ne-ar putea pune pe gânduri...
Statutul lui Stafford faţă de Watchtower
Uniţi într-un spirit!
Dezbatere: Biserici locale sau confesionale?
Creştinul şi bisericile denominative
E-watchman către Corpul de guvernare
Anul 1914:
Jocul generaţiei calculate
Generaţia care n-a fost niciodată
Este mai târziu decât crezi?
Revizionism şi realitate
„Adevărata rămăşiţă”
Istoria schimbării anului 606 în 607 î.e.n.
„Dovada” Watchtower
Schimbări referitor la anul 1914?
Controlul pierderilor
Libertate de gândire
Campania Societăţii împotriva apostaziei
Este greu să schimbi felul în care vezi lucrurile
Dacă ai fi în situaţia să te dezasociezi
Martorii lui Iehova şi politica evitării
Două feluri de vorbire despre ură
Cum sunt anatemizaţi foştii membri
Loialitatea explozivă
Prietenii condiţionate
Hainele noi ale împăratului
Cine poartă răspunderea?
Preţul conştiinţei
Milenarism american
Instituţionalizare
Escatologie
Sigilarea celor 144.000
Capetele fiarei
Scandalul ONU
Scrisoarea Societăţii către Filiale
Societatea s-a dezasociat de ONU !
Comunicatul ONU din 4 martie 2004

 
Acasă
Martorii Online
Înapoi Înainte
 
 

Sclavul fidel

 

 

„Sclavul fidel şi prevăzător” - un puzzle teologic ?

 

Autoritatea unor profeţi, lideri sau elite ierarhice se bazează adesea pe texte scripturale sofisticat aplicate. Mai jos sunt discutate câteva argumentări greşite în legătură cu ilustraţia lui Isus despre sclavul numit de stăpân să împartă hrană membrilor casei până la întoarcerea lui. Martorii lui Iehova recunosc autoritatea sclavului de a fi pus peste toate bunurile din 1918-1919

 

 

Argumentare circulară = care foloseşte concluzia ca premisă (înainte să o dovedească).

 

    „De la primul număr al ceea ce era numit cândva Turnul de veghe al Sionului şi vestitorul prezenţei lui Cristos’, publicaţiile Watchtower au avansat diverse interpretări ale cronologiei biblice. Cele mai multe dintre aceste inter­pretări au venit şi au trecut, dar ele au fost de regulă înlocuite cu altele… Câteva dintre acestea asigură baza pentru un mic grup din rândul Martorilor lui Iehova să exercite autoritate asupra celorlalţi membri ai organizaţiei. Această autoritate se reflectă în diverse proceduri organizatorice, reguli şi învăţături. Cronologia este baza pentru autoritate, iar autoritatea este baza pentru doctrine, reguli şi proceduri. Desigur, cronologia este impusă ca o doctrină prin intermediul autorităţii derivate din ea, şi astfel în fapt avem o situaţie în care, în absenţa autorităţii, cronologia nu ar trebui să fie pusă pe locul întâi, deci neper­mi­ţând folosirea autorităţii pentru impunerea oricărui tip de cronologie interpretată.”

Schema argumentării:                                                                                                           

 

    1. Isus a venit în 1914 [concluzia de la pct. 5 folosită  ca premisă]       

    2. La sosire el trebuie să dea autoritate sclavului fidel [corect]

    3. Autoritatea stă în a da învăţături [greşit: „hrana” este distribuită doar până la numire]

    4. Societatea susţine că ea este sclavul fidel [eliminând creştinătatea]

    5. „Sclavul fidel” impune ca doctrină cronologia anului 1914 [concluzia]

 

 (din Trei disertaţii asupra învăţăturilor Martorilor lui Iehova, de Greg Stafford)

 

 

    Allen, tu ai scris: „Apoi trebuie să realizezi că Cristos a numit sclavul fidel ca să dea hrană casei lui Dumnezeu. Numai aceste persoane unse care îl compun ne pot da o înţelegere exactă a Cuvântului lui Dumnezeu”.

Răspunsul meu: Această pretenţie bazată pe ilustraţia lui Isus din Matei 24:45-47 întâmpină două probleme majore: (1) de logică şi (2) de exegetică.

    (1) Tu susţii că eu nu pot înţelege Cuvântul lui Dumnezeu în mod corect dacă nu mi-l explică "sclavul fidel şi prevăzător" (SFP). Aceasta înseamnă că nu pot înţelege nici Matei 24:45-47 fără ajutorul SFP. Deci ar trebui să ştiu cine este acest SFP înainte de a şti care este explicaţia pasajului. După cum vezi argumentul tău este circular pentru că SFP îşi susţine identitatea şi autoritatea interpretativă cu Matei 24:45-47.

    (2) Întrebarea retorică „Cine este sclavul fidel şi prevăzător…?” nu este un puzzle teologic sau religios pe care trebuie să-l rezolvăm ca să nu pierdem viaţa veşnică. Nu li s-a cerut oamenilor timp de 19 secole să discearnă ridicarea unei organizaţii vizibile ai cărei lideri, doar ei, pot interpreta corect Biblia. În ilustraţie „sclavul fidel” este un personaj generic pentru că el se poate dovedi şi infidel (comp. Luc. 12:45). Nu este vorba deci de un individ sau un grup identificabil şi destinat prin providenţă să fie „fidel”.

    Astfel pretenţia SFP că este canalul unic prin care Iehova dă înţelegerea corectă a Cuvântului său astăzi este un mit bazat pe înţelegerea defectuoasă a pasajului biblic în discuţie.

 (după o replică a lui Robert M. Bowman, Jr. President, Apologetics.com, Inc.)

 

 

    Dacă un Martor al lui Iehova are îndoieli privitor la organizaţie, el este îndemnat să consulte literatura publicată de sclavul fidel (Societatea Watchtower) pentru a găsi răspunsuri. Dar din punct de vedere logic această situaţie este ca şi cum ar fi întrebat suspectul dacă spune adevărul. Îndoielile privesc adesea însăşi baza pentru autoritatea sclavului. Simpla trimitere a cuiva la literatura scrisă de acelaşi sclav nu înseamnă ieşire din cercul vicios al îndoielii şi în sine este un fals logic.

Turnul de veghe, 1 octombrie 1999, p5:

   Aşadar, nu avem nici un motiv să devenim exagerat de îngrijoraţi, sau chiar tulburaţi, dacă anumite lucruri nu sunt explicate în mod amănunţit, ci putem fi siguri că, dacă îl aşteptăm cu răbdare pe Iehova, el ne va furniza prin intermediul sclavului fidel ceea ce este necesar “la timpul potrivit”.

Turnul de veghe, 1 septembrie 2000, p13:

   Aşadar, avem vreun motiv să fim nerăbdători? Avem îndoieli cu privire la faptul că a fost numit un “sclav fidel şi prevăzător” să dea poporului lui Iehova “hrana la timpul potrivit”? (Matei 24:45-47) De ce să ne privăm singuri de bucuria divină pentru motivul că nu toate lucrurile sunt înţelese pe deplin? Să nu uităm: Iehova stabileşte momentul şi modul în care să reveleze “lucrurile sale confidenţiale” – Amos 3:7.

    Dacă răspunsul găsit în literatură nu este satisfăcător, respectivul este îndemnat „să-l aştepte pe Iehova”. Aceste cuvinte presupun că Iehova lucrează şi dă răspunsuri prin sclav. Dar îndoiala vizează chiar această presupunere. Este ca şi cum un suspect ar fi întrebat când a comis delictul, în loc să fie întrebat mai întâi dacă l-a comis. Autoritatea sclavului trebuie bazată pe dovezi care să vină din afara spuselor lui.

 

 

  

 

  

sus