BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
Contents

Home
Index
Sclavul fidel şi prevăzător
Respectarea autorităţii acordate de Dumnezeu
Lucrează Dumnezeu printr-o organizaţie?
Sclavul fidel - un puzzle teologic?
Trei Disertaţii asupra învăţăturilor Martorilor lui Iehova
“Interviu” exclusiv despre organizaţie
Biserici abuzive
Sectele – trăsături caracteristice
Idei întemniţate
Unde altundeva?
Riscul idolatriei faţă de organizaţie
Religia organizată şi maturitatea
Legalismul I
Manualul bătrânilor (KS)
Unitate şi conformitate
Sânge si viaţă, lege şi iubire
Dacă majoritatea greşeşte
Numele divin în Noul Testament
Numărul 144.000 - literal sau simbolic?
Paradoxul numelui anonim
Diverse
Oameni care gândesc? Nu, mulţumesc!
Reforme neaşteptate în organizaţie?
Alt trosc-pleosc?
Numiri fără ierarhie?
Întrebări care ne-ar putea pune pe gânduri...
Statutul lui Stafford faţă de Watchtower
Uniţi într-un spirit!
Dezbatere: Biserici locale sau confesionale?
Creştinul şi bisericile denominative
E-watchman către Corpul de guvernare
Anul 1914:
Jocul generaţiei calculate
Generaţia care n-a fost niciodată
Este mai târziu decât crezi?
Revizionism şi realitate
„Adevărata rămăşiţă”
Istoria schimbării anului 606 în 607 î.e.n.
„Dovada” Watchtower
Schimbări referitor la anul 1914?
Controlul pierderilor
Libertate de gândire
Campania Societăţii împotriva apostaziei
Este greu să schimbi felul în care vezi lucrurile
Dacă ai fi în situaţia să te dezasociezi
Martorii lui Iehova şi politica evitării
Două feluri de vorbire despre ură
Cum sunt anatemizaţi foştii membri
Loialitatea explozivă
Prietenii condiţionate
Hainele noi ale împăratului
Cine poartă răspunderea?
Preţul conştiinţei
Milenarism american
Instituţionalizare
Escatologie
Sigilarea celor 144.000
Capetele fiarei
Scandalul ONU
Scrisoarea Societăţii către Filiale
Societatea s-a dezasociat de ONU !
Comunicatul ONU din 4 martie 2004

 
Acasă
Martorii Online
Înapoi Înainte
 
 

Legalism

 

 

Sectele – trăsături caracteristice

Sectele declară unilateral şi înainte

de vreme că au aprobarea lui Cristos

 

1. În toate sectele există o ruptură abruptă cu creştinătatea istorică, deoarece secta crede că întreaga biserică creştină a devenit apostată şi că Dumnezeu a dat conducătorilor sectei o nouă lumină privind adevărul salvator. În consecinţă ea s-a despărţit de biserică şi a devenit complet in-dependentă. Astfel, pentru secte, istoria bisericii este o chestiune simplă: De pe vremea lui Cristos nu s-a întâmplat cu adevărat nimic important în biserică până când fondatorul sectei a început organizarea a ceea ce este salutat acum ca singurul popor adevărat al lui Dumnezeu. Secta se bucură de separarea iniţiată şi este foarte mulţumită să rămână separată.

 

2. Sectele se remarcă prin tendinţa spre perfecţionism. Membrii unei secte se simt mult mai sfinţi faţă de cei din alte grupări religioase, mai ales faţă de membrii bisericilor istorice. Pentru sectă nu este importantă o sensibilitate faţă de păcat, materializată prin convingerea că nu suntem la înălţimea aşteptărilor în privinţa îndeplinirii a ceea ce vrea Dumnezeu de la noi (vameşul si fariseul). Membrii sectelor se laudă cu ceea ce fac. Ei pretind că ascultă de Dumnezeu şi îndeplinesc lucrări pe care alţii le neglijează. Ei cred că Dumnezeu foloseşte standardul lor în ce priveşte faptele şi se consideră singurii care-l satisfac. Celelalte biserici sunt ca urmare moarte spiritual, ipocrite şi creştine doar cu numele.

 

3. Putem constata că sectele au tendinţa de a supraaprecia lucrurile secundare. Mai exact, sectele tind să ia anumite adevăruri secundare şi să le dea o importanţă mai mare decât li se cuvine, în timp ce chestiuni de importanţă majoră sunt nesocotite. Rezultatul este că teologia sectei devine unilaterală şi deformată. De obicei aceste adevăruri sunt cele care au dus la naşterea sectei sau care menţin acum separarea. Membrii sectelor au versete speciale în Scriptură pe care numai ei le înţeleg corect şi pe care le consideră providenţiale în susţinerea teologiei lor.

 

4. O trăsătură distinctivă a sectelor este prezenţa unei surse ex­tra­bi­bli­ce de autoritate. Sectele afirmă că au o sursă de revelaţie dincolo de Scriptură, un fel de “Biblie în mâna stângă”. Ele acordă respect sau veneraţie unor învăţători sau grupuri de învăţători umani până la punctul că scrierile acestora devin îndrumarul principal de credinţă văzut ca infailibil. În ciuda supunerii invocate faţă de Cuvântul lui Dumnezeu, dilema autorităţii este rezolvată întotdeauna în defavoarea Bibliei, care trebuie “corectată” sau “explicată” de autoritatea mai mare.

 

 5. Sectele se caracterizează şi prin negarea îndreptăţirii numai prin credinţă şi reducerea rolului lui Cristos. Bunătatea nemeritată nu mai este considerată darul gratuit al lui Dumnezeu dat unui păcătos nevrednic, ci o răsplată meritată de un credincios care respectă diferite condiţii şi cerinţe. Omul natural vrea să fie propriul său domn şi stăpân în privinţa salvării. El nu vrea să depindă de Dumnezeu aşa ca un copilaş care se aruncă cu credinţă în braţele tatălui său. În acest sens sectele reduc rolul lui Cristos. Deşi afirmă că el a murit şi i-a răscumpărat pe oameni, aceştia depind în privinţa salvării de intrarea în sectă, de loialitatea faţă de ierarhia acesteia şi de îndeplinirea unor lucrări specifice.

 

6. Sectele se absolutizează pe sine ca fiind comunitatea exclusivă a celor salvaţi. Prin contrast biserica este fie apostată, fie unealta diavolului. Membrii sectei sunt prezentaţi ca sfinţi, în timp ce păcatele celorlalţi sunt amplificate. Secta îl face proprietatea ei pe Dumnezeu şi susţine că acesta îi vede şi-i evaluează pe oameni exact aşa ca ea. Prin urmare Dumnezeu îi foloseşte numai pe membrii sectei ca instrumente pentru a-şi revela voia şi adevărul său. Ei au astfel o misiune specială. Secta se ridică pe sine la poziţia tranşantă a lui Isus, aplicându-şi cuvintele lui:

 “Oricine nu este cu mine, este împotriva mea”. Ea nu se mulţumeşte cu atitudinea pe care Isus a recomandat-o discipolilor: “Nu-l opriţi, pentru că cine nu este împotriva voastră, este pentru voi” (Luc 9:49, 50; 11:23).

 7. O trăsătură aparte a sectelor este rolul central al grupării în escatologie. Secta este convinsă că a fost chemată la existenţă de către Dumnezeu pentru a umple un loc lăsat gol de biserica infidelă la sfârşitul escatologic al istoriei. Naşterea sectei marchează punctul de intrare în zilele din urmă. Escatologia joacă un rol determinant în teologia sectei: ea devine arena pe care se va desăvârşi glorificarea sectei când duşmanii ei vor fi înfrânţi total. Deşi poate fi mică şi neînsemnată, atunci când vine ziua încheierii socotelilor, ea va primi de la Dumnezeu locul de onoare pe care îl merită. Secta este mesagera, cea care pregăteşte revenirea lui Cristos şi participanta alături de Dumnezeu în judecata finală. Pe evreii vinovaţi de mândrie spirituală cu privire la locul lor, Isus i-a avertizat: “Vă spun că vor veni mulţi de la răsărit şi de la apus şi vor şedea la masă cu Avraam, Isaac şi Iacov, în Regatul cerurilor, dar fiii Regatului vor fi aruncaţi... afară” (Mat. 8:11,12).

 ____________

Bibliografie:

Cum să identific o sectă la www.luminalumii.ro/domenii/info_identif_secta.html

Test (de detectare a cultelor) la www.rcrwebsite.com/test.htm

 

  

sus